Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Για τις καταγγελίες, τα παράπονά και τις απόψεις σας στείλτε μήνυμα στο NEO E-Mail: theofilosproto@gmail.com

Κυριακή 13 Μαΐου 2012

ΔΙΑΛΕΞΗ ΚΑΘΗΓΗΤΟΥ κ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟΥ ΜΠΑΡΜΠΗ ΣΤΗΝ ΑΙΘΟΥΣΑ «Δ. ΜΠΟΓΡΗ» ΤΟΥ Δ. ΣΑΛΑΜΙΝΑΣ

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε η διάλεξη του καθηγητού κ. Κωνσταντίνου Μπαρμπή στην αίθουσα εκδηλώσεων του Δημαρχιακού Μεγάρου «Δ. Μπόγρης».
Η εκδήλωση ήταν υπό την αιγίδα του Δ. Σαλαμίνας και πρωτοβουλία του δημοσιογράφου-εκδότη κ. Θεόφιλου Αποστόλου, o οποίος και υποδέχτηκε τον καλεσμένο του.
Στην πολύ ενδιαφέρουσα ομιλία του με θέμα “Χριστιανισμός – Ελληνισμός”, ο κ. Μπαρμπής έθεσε ερωτήματα που πραγματικά συγκλόνισαν τους παρευρισκομένους, όπως ποιά ήταν η καταγωγή της Μητέρας του Χριστού; Γιατί η Εκκλησία μας υμνεί τον Ύψιστο με εβραϊκό τρόπο;

Οι απαντήσεις που έδωσε στα ερωτήματα αυτά ήταν εμπεριστατωμένες, σαφείς, εκλαϊκευμένες για να είναι κατανοητές στο κοινό και, προ πάντων, τεκμηριωμένες με στοιχεία αδιάσειστα.
Η ομιλία του κ. Μπαρμπή διήρκεσε πάνω από μια ώρα και αποτέλεσε πηγή γνώσης και αφορμή για προβληματισμό.
Μετά το τέλος της διάλεξης ο Δήμαρχος κ. Τσαβαρής ευχαρίστησε τον κ. Μπαρμπή και του προσέφερε αναμνηστικά δώρα, καλώντας τον παράλληλα να επισκεφθεί πάλι τη Σαλαμίνα.
Ο εκδότης και διοργανωτής της εκδήλωσης κ. Θεόφιλος Αποστόλου δεξιώθηκε τον διακεκριμένο επιστήμονα και την παρέα του στο κέντρο “Ο Περικλής”

Βιογραφικό σημείωμα του καθηγητή κ. Κώστα Νικ. Μπαρμπή
Ο καθηγητής και ιστορικός συγγραφέας Κώστας Ν. Μπαρμπής δίδαξε Ελληνική ιστορία σε Ευρωπαϊκό παράρτημα Αμερικανικού Πανεπιστημίου, διετέλεσε Γενικός Διευθυντής του Ιδρύματος Κρατικών Υποτροφιών, είναι μέλος επιτροπών υποτροφιών ξένων χορηγών, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Επιστημονικής Εταιρίας «Βυζαντινός Πολιτισμός» και Γενικός Διευθυντής εφημερίδας.
Είναι επίσης για ενδεκάτη φορά μέλος διοικητικού συμβουλίου μεγάλου αθλητικού συλλόγου της χώρας και Πρόεδρος της Φιλολογικής Λέσχης Κορυδαλλού.
Είναι Πρόεδρος του Εθνικού Μορφωτικού Ομίλου, μέλος της Ενώσεως Συντακτών Πειραιώς και έχει πραγματοποιήσει 201 διαλέξεις ιστορικού περιεχομένου στην Ελλάδα και στην αλλοδαπή, καθώς και σε διεθνή βυζαντινά συνέδρια στην αγγλική, γαλλική και ιταλική γλώσσα.
Έχει δώσει ως τώρα 200 διαλέξεις  και η σημερινή είναι η 201η για τους δημότες της Σαλαμίνας.
Ο συγγραφέας έχει μεταφράσει 97 βιβλία ενώ το συγγραφικό του έργο περιλαμβάνει 52 έργα με πιο πρόσφατα τα εξής :
  •  20ος αιώνας: Τα φοβερά παρασκήνια
  •  Τα σταλινικά στρατόπεδα του θανάτου
  •  Γαλλική επανάσταση : Ο Μέγας Τρόμος 1789 - 1199
  •  Κωνσταντίνος Α' Παλαιολόγος - Δραγάτσης
  • Εθνικός διχασμός
  • Χριστιανισμός
Ο Κώστας Μπαρμπής έχει τιμηθεί με 3 κρατικές ηθικές αμοιβές, με τρία παράσημα (δυο της Ακαδημίας της Μεσογείου με έδρα τη Ρώμη) και με 126 κύπελλα και πλακέτες για την εθνική, κοινωνική, μορφωτική και ανθρωπιστική δραστηριότητά του, ενώ το 1991 ανακηρύχθηκε κορυφαίος φίλαθλος της χώρας.
 Με γνώμονα το αγαπητό γλωσσικό ύφος, τη βιβλιογραφική του γνώση και έρευνα, απαντά σε πάρα πολλά ιστορικά και θρησκευτικά θέματα.
 Στη σημερινή  ομιλία του ο διακεκριμένος καθηγητής θα μας προβληματίσει σε πολλά θέματα, όπως:
  • Ο Χριστιανισμός είναι μια ακόμα θρησκεία ή η υψηλότερη από τις υπάρχουσες;
  • Πώς επιβίωσε και πώς οι διωγμοί δεν την κατέβαλαν;
  • Η τελική του μορφή είναι ο εξελληνισμός ή ο εκχριστιανισμός του Ελληνισμού;
  • Τι ρόλο έπαιζε και παίζει ο παπισμός;
  • Ποιά ήταν η Μαρία και ποιός ήταν ο Χριστός; Ποιά η καταγωγή τους;
Όλοι αυτοί οι προβληματισμοί εμπεριέχονται στο δίτομο πόνημα του κ. Μπαρμπή με τίτλο «Χριστιανισμός», έργα του οποίου διατίθενται στην είσοδο.